De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un is volgens het Amerikaanse persbureau Bloomberg naar China gereisd. Bloomberg baseert zich op drie bronnen die niet met naam worden genoemd.

Het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap rept van een hoge vertegenwoordiger van het Noord-Koreaanse regime die naar China is gegaan. De hoge functionaris zou zondag met een speciale trein door de Chinese grensstad Dandong zijn gereden. Volgens Yonhap hoopt het bewind in Pyongyang dat het bezoek leidt tot betere betrekkingen tussen China en Noord-Korea. Het Zuid-Koreaanse persbureau heeft geen bevestiging dat de hooggeplaatste Noord-Koreaan Kim Jong-un is.

Sinds hij in 2011 aan de macht kwam, is Kim voor zover bekend nog niet naar het buitenland gereisd.

Door de agressieve nucleaire strategie van Kim zijn de relaties tussen Noord-Korea en China onder druk komen te staan en heeft Peking tegenwoordig niet zoveel invloed meer op Pyongyang. Maar Kim is zich wat meer aan het openstellen voor de buitenwereld, want hij heeft onlangs aangegeven gesprekken aan te willen gaan met Zuid-Korea en de Verenigde Staten.

‘Bewijzen’ voor de aankomst van Kim

Op maandag ging een filmpje rond op sociale media van een trein die aankwam in Peking en een stoet van auto’s die daarna het treinstation verliet.

Het Chinese sociale media-platform WeChat stond vol met geruchten rondom de mysterieuze treinreis die “het hele treinschema in het noordoosten van China overhoop heeft gegooid”. Mensen die dat in de gaten kregen gingen zelf conclusies trekken wie er in de trein zou kunnen zitten.

Wat zou een ontmoeting tussen Kim en Xi betekenen?

China is bang buitengesloten te worden bij de gesprekken tussen Noord-Korea en de VS, die een verenigd Korea als mogelijke uitkomst hebben of Amerikaanse aanwezigheid in Noord-Korea. Beide opties gaan tegen het strategische belang van China in.

xi jinping

Foto: De Chinese president Xi Jinping. Bron: Reuters

 

Als leider van Noord-Korea heeft Kim voor zover bekend nooit eerder een ontmoeting gehad met een ander staatshoofd. Hij heeft zelfs zijn oom op wrede wijze laten executeren vermoedelijk vanwege de banden die hij zou hebben met China en zijn vermeende pogingen om Kim te bewegen zich vriendelijker op te stellen ten opzichte van China. Als Kim inderdaad in Peking is dan is het erg waarschijnlijk dat hij ook de Chinese president Xi Jinping gaat ontmoeten.

Ondanks de moeilijkheden in de relatie de afgelopen tijd is China bondgenoot gebleven van Noord-Korea en is het de belangrijkste handelspartner en schakel met de buitenwereld.

Daarnaast kan China als bondgenoot de veiligheid van Noord-Korea waarborgen ten opzichte van de Verenigde Staten.

“Noord-Korea begrijpt heel goed dat er gezien de scheve machtsverhouding weinig tegen de VS te ondernemen valt als de Amerikanen de deal die nog tot stand moet komen zouden breken”, zegt Noord-Korea- en China-expert Yun Sun van het Stimson Center tegen Business Insider.

“Met veiligheidsgaranties van Xi kan Noord-Korea met meer vertrouwen de dialoog aangaan met de Verenigde Staten”, zegt Sun.

Sun wijst er ook op dat de Koreaanse oorlog in de jaren ’50 eindigde met een wapenstilstand en niet met een vredesovereenkomst en dat China als partij bij die wapenstilstand zich ook verantwoordelijk voelt om mee te werken aan een definitieve vredesovereenkomst.

China heeft deelgenomen aan eerdere gesprekken tussen de VS en Noord-Korea.